11 July 2021

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel die diarree, constipatie, buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaakt. We spreken van het prikkelbaredarmsyndroom wanneer klachten al langer dan zes maanden aanslepen en als de symptomen zich regelmatig voordoen (drie dagen per maand).

Klachten verschillen per persoon. PDS wordt gekenmerkt door buikkrampen en buikpijn die verminderen nadat u ontlasting heeft gehad/na de stoelgang. Mensen met PDS hebben vaak afwisselend perioden van diarree en constipatie. Bij hevige, aanhoudende diarree en een te eenzijdige voeding, is er een verhoogd risico op voedingstekorten. 

De oorzaken van het prikkelbaredarmsyndroom zijn nog niet goed bekend. Er wordt aangenomen dat er verschillende factoren meespelen. Abnormale darmbewegingen- en werking of peristaltiek (darmen trekken krachtiger samen, werken sneller of juist trager), overgevoeligheid van darmen, darminfectie (buikgriep) en stress kunnen onderliggende factoren zijn. Het is mogelijk dat bepaalde voedingsmiddelen of medicatie klachten kunnen uitlokken of verergeren, maar deze beïnvloeden elke persoon op een andere manier. Symptomen kunnen opflakkeren tijdens perioden van stress of menstruatie.

PDS is niet besmettelijk of erfelijk. PDS komt in meer of mindere mate voor bij meer dan de helft van de bevolking. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Waarschijnlijk spelen vrouwelijke hormonen daarbij een rol. Iemand met PDS heeft geen grotere kans om andere chronische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa te krijgen. Er is ook geen verhoogde kans op darmkanker.

Medisch gezien is PDS geen ernstige aandoening. Sommige mensen hebben weinig klachten en kunnen er goed mee leven. Voor anderen kunnen de klachten erg hinderlijk zijn waardoor ze hun dagelijkse bezigheden moeten onderbreken. Hierdoor kunnen de relaties van mensen met PDS onder druk komen te staan, net als hun levenskwaliteit.

Wat zijn de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom?

Symptomen van PDS omvatten:

- Buikkrampen of pijn;

- Opgeblazen gevoel;

- Winderigheid;

- Slijm bij de stoelgang;

- Veranderde stoelgang (wisselende perioden van diarree en constipatie).

Symptomen die het meest voorkomen bij prikkelbaredarmsyndroom met diarree zijn:

- Plotselinge ontlastingsdrang;

- Buikpijn of ongemak;

- Winderigheid;

- Losse ontlasting;

- Frequente ontlasting;

- Gevoel dat u de darm niet kan legen;

- Misselijkheid.

Symptomen die het meest voorkomen bij prikkelbaredarmsyndroom met constipatie zijn:

- Harde, bobbelige ontlasting;

- Gespannen gevoel tijdens stoelgang;

- Onregelmatige ontlasting.

Andere klachten die erbij kunnen horen:

- Vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm

- Pijn of naar gevoel bij het plassen;

- Problemen met plassen; 

- Pijn tijdens vrijen;

- Rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.

Wat kan je zelf doen?

PDS kan niet worden genezen, maar je kan wel de klachten aanpakken zodat je er zo weinig mogelijk last van heeft. Bijvoorbeeld door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die diarree, opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken. Welke dit zijn kan erg verschillend zijn van persoon tot persoon. Vaak zullen bloemkool, paprika, boerenkool en broccoli de klachten verergeren. Maar ook: soja, peulvruchten, melkproducten, vette voeding. 

Je kan de symptomen van PDS verlichten door er een gezonde levensstijl op na te houden. Gezond en regelmatig eten: meer vezels, veel water, geen koolzuurhoudende dranken, kleinere maaltijden en vetarm voedsel met veel koolhydraten. Voldoende bewegen en op tijd ontspannen zorgen er ook voor dat je minder last hebt. Vermijd ook te veel koffie en alcohol. 

Wat kan jouw apotheker voor je doen?

Jouw apotheker kan je een middel geven om de symptomen van PDS te verlichten. 

Er zijn geneesmiddelen die de krampen verminderen en geneesmiddelen tegen diarree. 

Probiotica (goede darmbacteriën) kunnen helpen om bepaalde symptomen, zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en onregelmatigheid van de stoelgang, te verlichten.

Jouw apotheker zal je uitleg geven over deze geneesmiddelen en je verder begeleiden bij het gebruik.

Wanneer neem je contact op met jouw arts?

Ga naar jouw arts bij aanhoudende of terugkerende darmklachten. De diagnose van PDS valt door uitsluiting van andere mogelijke darmaandoeningen. Jouw arts zal eerst andere alternatieven in overweging nemen en diagnosetests uitvoeren om andere ziektes uit te sluiten.

Raadpleeg een arts als jouw ontlastingspatroon opeens anders wordt dan je gewend bent. Het plotseling optreden van bepaalde symptomen kunnen tekenen zijn van andere aandoeningen zoals coeliakie (glutenovergevoeligheid), chronische darmziekten of darmkanker:

- Bloed in ontlasting of urine;

- Zwarte of teerachtige ontlasting;

- Braken of misselijkheid;

- Pijn of diarree die de slaap onderbreekt;

- Koorts;

- Gewichtsverlies.

Laatste Nieuws

Wat is

19 September 2021

Herpes zoster is een huiduitslag veroorzaakt door het varicella-

12 September 2021

Obesitas is een term, die iemand aanduidt met een Body Mass Index

05 September 2021