04 July 2021

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een heel frequente aandoening die optreedt wanneer de maaginhoud terug in de slokdarm terechtkomt. Maagzuur of brandend maagzuur wordt ook wel reflux genoemd, maar eigenlijk is deze term enkel van toepassing als de zure maaginhoud terugvloeit.

Maagzuur is een vloeistof die bij iedereen in de maag zit en de maag helpt met het verteren van voedsel. Een beschermende laag slijm voorkomt dat het maagzuur de maag beschadigt, maar in de slokdarm is dit niet het geval. Komt het maagzuur in de slokdarm, dan heb je daar dus last van.

Wanneer je slikt opent de onderste sluitspier (slokdarmsfincter) en sluit ze vervolgens om te voorkomen dat de maaginhoud terug omhoog komt in de slokdarm. Wanneer de slokdarmsfincter zwak of beschadigd is, sluit deze niet goed af en kan zure maaginhoud in de slokdarm terechtkomen.

Typische klachten zijn een brandend gevoel achter het borstbeen en soms ook in de keel. Symptomen komen vaak voor na een zware maaltijd of na een vette of gekruide maaltijd. De meeste mensen hebben echter 's nachts last omdat het zuur gemakkelijker terugvloeit in de slokdarm als je ligt.

De maaginhoud kan ook naar boven komen als de druk in de buik te hoog is, bijvoorbeeld bij overgewicht, zwangerschap, plotseling bukken, of het dragen van strakke kleding. Roken, het gebruik van koffie of alcohol kunnen de werking van de sluitspier verslechteren.

Wat zijn de symptomen van maagzuur?

Wanneer de maaginhoud herhaaldelijk terug in de slokdarm terechtkomt, kan dit een pijnlijk brandend gevoel in de borst geven. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig.

Als het maagzuur helemaal naar de achterkant van de keel stijgt, kan dit een zure of bittere smaak in de mond achterlaten.

Sommige mensen hebben het gevoel dat vloeistof, voedsel of gal door hun keel beweegt in plaats van naar beneden (regurgitatie). In sommige gevallen kunnen mensen zelfs overgeven (zonder zich misselijk te voelen). Braken is echter zeldzaam bij volwassenen.

Baby’s jonger dan 18 maanden geven de eerste drie maanden van hun leven ook vaak melk terug. Dit is in de meeste gevallen onschadelijk en natuurlijk.

Sommige volwassenen hebben geen brandend gevoel, maar hebben wel andere symptomen die kunnen wijzen op terugvloeiing van maagzuur. Ze kunnen bijvoorbeeld het gevoel hebben dat ze herhaaldelijk moeten hoesten (droge hoest) of hun keel schrapen (brok in de keel). Dat komt door overloop van zuur in de luchtpijp.

Maagzuur kan ook astmasymptomen verergeren doordat de luchtwegen geïrriteerd zijn.

Wanneer moet je een arts contacteren?

Raadpleeg een arts als er sprake is van een van de volgende situaties waarbij je:

- Dagelijks vrij verkrijgbare geneesmiddelen gebruikt om het maagzuur te neutraliseren (antacida);

- Meer dan tweemaal per week maagzuur hebt;

- Langer dan twee weken last hebt;

- Pijn voelt na het slikken;

- Onverklaarbaar vermagert;

- Minder eetlust hebt;

- Moe bent.

Als je frequent last hebt van maagzuur, dan kan dit wijzen op een meer ernstige medische aandoening. Bij twijfel kan een maagdarmarts een maagonderzoek (of gastroscopie) uitvoeren waarbij hij of zij met een slang met daarin een camera via de mond in de maag kijkt.

Wat kan je zelf doen?

Het is belangrijk de druk in de buik te verminderen.

- Draag geen strakke kleding;

- Buk niet, maar ga door de knieën als je iets wilt oppakken;

- Vermijd het tillen van zware dingen;

- Eet kleine porties in plaats van twee of drie grote maaltijden per dag;

- Eet minder vet;

- Vermijd alcohol, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, sinaasappels, koffie en pepermunt;

- Stop met roken;

- Als je vooral 's nachts klachten hebt, dan is het een goed idee om het hoofdeinde van het bed te verhogen. Neem de laatste maaltijd zo'n drie uur voor je gaat slapen; 

- Als je klachten krijgt kort na het starten met een bepaald medicijn, dan is de kans groot dat het geneesmiddel de klachten veroorzaakt. Overleg met jouw arts of apotheker wat je hieraan kan doen.

Wat kan jouw apotheker voor je doen?

Als je af en toe last hebt van maagzuur, kan je hiervoor een middel gebruiken dat het zuur neutraliseert (antacida). Deze geneesmiddelen zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek (je hebt er geen voorschrift voor nodig), maar bij ernstige klachten volstaan ze meestal niet.

Misschien heeft jouw arts een sterker medicijn voorgeschreven. Jouw apotheker zal nagaan of het de werking van andere geneesmiddelen die je al inneemt, beïnvloedt. Om interactie te voorkomen is het beter om een zuurbindend maagmiddel minimaal twee uur voor het gebruik van een ander geneesmiddel in te nemen.

Laatste Nieuws

Wat is

19 September 2021

Herpes zoster is een huiduitslag veroorzaakt door het varicella-

12 September 2021

Obesitas is een term, die iemand aanduidt met een Body Mass Index

05 September 2021