14 January 2021

Wat is een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel veroorzaakt een infectie doordat een deel van de nagel zich in de huid daarrond boort (ook soms in de vinger, maar het is vooral de grote teen). Dat geeft een lichte ontsteking die op zich niet zo erg is, maar waarvoor wel een behandeling nodig is om de verdere verspreiding van de infectie tegen te gaan.

Iedereen kan last hebben van een ingegroeide teennagel, van baby’s tot senioren. Toch zijn sommige personen er meer gevoelig voor: zij die erg dikke of gekromde nagels hebben, personen die hevig transpireren aan de voeten, patiënten met arthrose aan de tenen en oudere personen (omdat de nagels de neiging hebben om dikker te worden).

Een ingegroeide teennagel is niet besmettelijk.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een ingegroeide teennagel treden snel heel duidelijk op. Men bemerkt een rode plek, een stekende pijn en een opzwelling van de huid rond de nagel. Soms is er een erg pijnlijke wonde met etter die uit de opening komt waar de nagel zich in de huid duwt.

Bij een meer ernstige infectie kan ook koorts de kop opsteken.

Wat kan je zelf doen?

Op zich is een ingegroeide teennagel goedaardig, maar om complicaties te vermijden dringt een vlugge behandeling zich op.

De behandeling van een ingegroeide teennagel kan gemakkelijk thuis gebeuren. Om de nagel wat te verzachten volstaat het om ’s morgens en ’s avonds een voetbadje te nemen. Dompel gedurende 15 tot 20 minuten de voet in een badje met lauw water met zout of met een antibacteriële zeep. Duw daarna een klein steriel stukje katoen tussen de huid en de rand van de nagel, zodat deze verder kan groeien zonder nog dieper in de wonde te geraken.

Het is noodzakelijk om dagelijks een antibioticacrème op de pijnlijke plaats aan te brengen en dit tot de ontsteking volledig is verdwenen.

Aangeraden is om te wachten tot de nagel enkele millimeters is gegroeid vooraleer deze goed recht en niet te kort te knippen. Dit is een goede gewoonte om het ingroeien van teennagels te vermijden. Vermijd eveneens om te nauwe schoenen te dragen, want dit kan een van de oorzaken van ingegroeide teennagels zijn.

Wanneer neem je contact op met je arts?

Patiënten met diabetes en/of met bloedsomloopproblemen moeten al bij de eerste symptomen van een ingegroeide teennagel zo vlug mogelijk hun arts raadplegen.

Bij koorts of wanneer een infectie, ondanks een behandeling, niet verdwijnt is het aangewezen je arts te consulteren.

Ook patiënten die vaak last hebben van ingegroeide teennagels moeten naar hun dokter. Soms is een kleine chirurgische ingreep noodzakelijk om te vermijden dat je er opnieuw last van krijgt.

Wat kan jouw apotheker voor jou doen?

In de apotheek zijn enkele producten voor voetverzorging vrij verkrijgbaar, waaronder producten om problemen zoals ingegroeide teennagels te verminderen en te behandelen. Ze zijn vaak doeltreffend en uw apotheker kan u advies geven over het gebruik ervan, de voorzorgsmaatregelen en eventuele contra-indicaties.

Laatste Nieuws

Een ingegroeide teennagel veroorzaakt een infectie doordat een

14 January 2021

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een chronische aandoening van

07 January 2021

De galblaas is een klein orgaan onder de lever rechtsboven in de

30 December 2020