27 May 2021

Wat is ijzertekort of anemie?

IJzertekort is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede (anemie) en betekent dat je rode bloedcellen te weinig hemoglobine bevatten. Hemoglobine is het eiwit dat zorgt voor het transport van zuurstof naar weefsels en organen. Je lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te maken. Wanneer er onvoldoende ijzer in je bloedstroom zit, kan de rest van je lichaam niet de hoeveelheid zuurstof krijgen die het nodig heeft.

Men spreekt van bloedarmoede vanaf een gehalte aan hemoglobine lager dan 12 g/dl (bij vrouwen) of lager dan 13 g/dl (bij mannen). Hoewel de aandoening frequent voorkomt, weten veel mensen vaak niet dat ze een ijzertekort hebben. Het is mogelijk om jarenlang symptomen te hebben zonder ooit de oorzaak te kennen.

Er zijn veel oorzaken voor een ijzertekort. Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van ijzertekort het gevolg van zware menstruatiebloedingen of bloedverlies tijdens de bevalling. Een slecht dieet kan ook tot ijzertekort leiden. Vooral jonge kinderen in volle groei en ontwikkeling en zwangere vrouwen hebben meer ijzerrijke voedingsmiddelen nodig.

Bepaalde medische aandoeningen kunnen interne bloedingen veroorzaken, met een ijzertekort tot gevolg. Voorbeelden hiervan zijn maagzweren, poliepen in de dikke darm of darmkanker. Regelmatig gebruik van pijnstillers (zoals aspirine, diclofenac, ibuprofen) kan eveneens kleine bloedingen in de maag veroorzaken.

Chronische ziektes of operaties aan de darmen kunnen ook een invloed hebben op de ijzeropname van het lichaam. Het is mogelijk dat coeliakie of een gastric bypass (maagomleiding) de ijzeropname beperkt.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen van ijzertekort kunnen in het begin onopvallend zijn. De meeste mensen weten en ervaren niet eens dat ze een ijzertekort hebben, tot ze een bloedtest – al dan niet routinematig - ondergaan.

Symptomen van ijzertekort zijn:

- Algemene vermoeidheid;

- Zwakheid;

- Bleke huid;

- Kortademigheid;

- Duizeligheid;

- Een tintelend of kruipend gevoel in de benen;

- Ontstekingen van de mondhoeken of de tong;

- Koude handen en voeten;

- Snelle of onregelmatige hartslag;

- Broze nagels;

- Hoofdpijn.

Wat kan je zelf doen?

IJzertabletten kunnen helpen het ijzerniveau in het lichaam te herstellen. Het kan nodig zijn om de supplementen enkele maanden te gebruiken. Ze worden best ’s morgens genomen op een lege maag, voor een betere opname door het lichaam. IJzersupplementen kunnen constipatie of zwarte ontlasting veroorzaken.

Een aangepast dieet dat rijk is aan ijzerhoudend voedsel kan helpen bij de behandeling of het voorkomen van ijzertekort. Eet regelmatig rood vlees, donkergroene bladgroenten, zeevruchten, bonen, gedroogd fruit, rozijnen en noten. Bovendien helpt vitamine C het lichaam om ijzer op te nemen. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine C zijn:

- Fruit zoals sinaasappel, grapefruit, aardbeien, kiwi, ananas, meloen en mango;

- Broccoli;

- Rode en groene paprika's;

- Spruitjes;

- Bloemkool;

- Tomaten;

- Bladgroenten.

Wanneer dien je een arts te raadplegen?

Als je symptomen hebt van ijzertekort, neem dan contact op met jouw arts. Hij zal een bloedonderzoek doen om na te gaan of er effectief sprake is van een tekort aan ijzer. Als dat zo is, dan zal hij je ijzersupplementen voorschrijven om het tekort aan te vullen.

Ga bij je huisarts als je van overvloedige menstruaties hebt en daarbij ook last hebt van vermoeidheid. Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van ijzertekort een gevolg van hevig bloedverlies tijdens de menstruatieperiode. Jouw arts kan een aangepaste anticonceptiepil voorschrijven die de bloedingen vermindert. In ernstige gevallen moet een bloedtransfusie het ijzertekort herstellen.

Wat kan mijn apotheker voor mij doen?

Jouw apotheker kan je begeleiden bij het gebruik van je geneesmiddelen. Hij zal je adviseren om ijzerpreparaten te nemen op een lege maag voor een betere opname. Als ze te zwaar vallen op je maag, dan kun je ze bij het eten innemen.

Je kan bij jouw apotheker een zelftest kopen om na te gaan of je daadwerkelijk een tekort aan ijzer hebt. Start echter geen zelfbehandeling met ijzersupplementen zonder eerst te overleggen met je arts of apotheker. Teveel ijzer in het bloed kan een schadelijk effect hebben op de gezondheid. De complicaties van teveel ijzer zijn leverschade en constipatie.

Laatste Nieuws

Een goed sensorsysteem om bloedsuikerwaarden te monitoren kan de

20 June 2021

Jongeren kunnen niet zonder hun smartphone. In die mate dat de

13 June 2021

Tuberculose (TBC of TB), vroeger ook wel de tering genoemd, is een

06 June 2021